MEB’den Özgür Yazılım’a Tam(!) Destek

Daha bir kaç gün önce Mürekkep‘de okuduğum bu yazıdan sonra MEB’in GNU / Linux, Özgür Yazılım gibi konularda adım attığını öğrendim. Gerçekten çok sevindirici bir haber.

Mürekkep.org da okuduğum, FM e de haber olan bu yazı oradaki memurun cahilliğinden verdiği bir cevap olsa gerek diye düşünüyordum.

MEB de artık eskisi gibi değil. Çin’deyken dostum Ahmet ile sohbet etmiştik bu konularda. Eğitim sisteminde çok yenilikler olduğundan bahsetmişti. Eski mantıkla eğitim ‘ezbere dayalı’ydı. Şu anda ise öğrenciyi düşünmeye iten bir eğitim sistemi var.

Teknoloji tasarım dersinde öğretmen çocukların birşeyler hayal etmelerini istiyor. Dünyada mümkün olan veya olmayan uçuk, kaçık şeylerde olabilir. Bir sonraki adımda gerçeğe daha yakın, bu dünyada mümkün olabilecek düşünceler isteniyor. Son adımda ise çocuk bu düşüncesini gerçekleştiriyor. Örneğin, ailesinin devamlı dik otur uyarılarına rağmen istemsiz olarak kambur oturan bir çocuğun icadını anlattı Ahmet. Lastiklerle omuzlarına taktığı bir sistem var. Çocuk öne eğilince alarm çalıyor.

Kısaca artık çocuklar “düşünmeye” itiliyor. Olması gerekende zaten bu değil mi ?

Konuyu daha fazla dağıtmayayım. Bu gün Hasan ile IM‘de sohbet ederken Özgür Yazılım üzerine MEB‘de yeni gelişmelerin olduğunu söyledi. Sohbet başlangıcı şu şekilde;

22:04:03 Hasan: meb derslere ne koydu biliyonmu
22:04:14 Hasan: açık kaynak kod işletim sistemi ( Linux)
22:04:20 Hasan: ben giriyorum dersede…..
22:04:26 Hasan: haftada 4 saat hemde
22:04:36 Hasan: ülkede tüm bilgisayar bölümlerinde olacak nerdeyse
22:04:52 # irfaN: oooo
22:04:53 # irfaN: şaka mı bu
22:05:07 Hasan: yok lan deil
22:05:15 # irfaN: ayrıntılar ne, yönetmelik falan
22:05:15 # irfaN: ??
22:05:19 Hasan: tüm müfredat genişlerdi ve yenilendi
22:05:34 Hasan: bilgisayar bölümüde kend içinde 4 e ayrılıyor artık
22:05:36 Hasan: liselerde
22:05:59 Hasan: 1 . Bilgisayar teknisyenliği
2. Ağ işletmenliği
3. Veritabanı Programcılığı
4. Web Programcılığı
22:06:07 Hasan: açık os hepsinin ortak
22:06:20 Hasan: ama yönetim için ağ işletmenliğini seçelerse sistemci oluyorlar
22:06:24 Hasan: dalları öğrenciler seçiyor
22:06:28 # irfaN: süperrr !!

Evet, bu konuşmalar bu gün bir kaç saat önce oldu. Öğretmenler MEGEP‘in sitesinden indirecekleri dosyaları çıktı alacaklar, daha sonra öğrencilere fotokopi olarak dağıtacaklarmış. Aslında bu bilişim konusunda kitap satın almakdan daha mantıklı. Teknoloji devamlı gelişiyor. Basılan kitap 2 yıl sonra geçerliliğini yitiriyor ve aynı konuda yeni kitaplar basılıyor.

Daha sonra Hasan MEGEP‘in adresini verdi. Sol menüden Modüller kısmına girince 10. 11. 12. ve diğer modülleri görebilirsiniz. Ben 10. sınıf modüllerden, Bilişim teknolojisi kısmına oradanda rastgele seçtiğim “İşletim Sistemleri Kurulum” ve “Internet ve e-Posta Yönetimi” dosyasını indirdim.

MEB çok iyi bir adım atmış diye düşünürken bu iki dosya beni hayal kırıklığına uğrattı.

Daha sonra 11 ve 12. sınıfların modüllerine girdim. “Bilişim Teknolojisi” kısmından “Web Tasarım Editoru 1” ve “Görsel Programlama Kurulumu” dosyalarını indirdim. Bu iki dosyayı da inceledikten sonra umudumu tamamen yitirdim.

MEB özgür yazılım a tam(!) destek veriyor. Aynı bizim üniversite gibi.

İşletim sistemleri kurulum dökümanında Linux için sadece 1 – yazıyla bir – sayfa ayırmışlar. Kurulum kısmı sadece M$’yi kapsıyor.

Ayrıca “İşletim Sistemleri Krulum” dosyasındaki şu satırlarda şaşırtıcı.

Proxy Sunucu : Squid ile şu anki internetteki hızınızın çok çok üstüne
çıkabilirsiniz.

Hadi hep birlikte Squid kuralım da internetimiz hızlansın. Tam “MEB akıllanıyor” derken hevesim kursağımda kaldı.

14 Yorum Yapıldı

Heartsmagic

Sevgili İrfan, aslında dediğin gibi bazı iyileştirmeler düşünülmüyor değil ancak mesele icraate gelince ne yazık ki ortada pek bir şey yok. Bizim verdiğimiz tepkiler ve ortaya koyduğumuz gerçekler bu olayın biraz daha hızlandırılması için.Umarım ileride daha güzel olaylara tanık oluruz.

mnemonic

Hasan doğru söylemiş ama sana alanların 10.sınıfta değil 11.sınıfta belirlendiğini söylemeyi unutmuş sende 10.sınıfa ait "İşletim Sistemleri Kurulum" modülünü bulunca, onu kastedilen "Açık Kaynak İşletim Sistemi" modülü zannettin heralde.Ben öğretmenim ve bu modülü anlatıyorum.İçerik olarak Pardus anlatmayı düşünüyorum. Geçen hafta PARDUS a mail attım kaynak konusunda yardımcı olmaları için henüz geri dönmediler.Ya tenezzül etmediler yada vakit bulamadılar.Ama eleştirirken biraz insaflı olmak lazım.Göbeğini kaşıyıp birilerini eleştirmek yerine çözüm üretmek lazım.Bakın bende sizin söylediğinizin tam aksini söylüyorum PARDUS BANA KAYNAK GÖNDERMEDİ!!!.Bundan daha vahim bişey olabilirmi.

irfaN

@mnemonic Hayır, Hasan bana 11. sınıfta alanların belirlendiğini de söyledi. Hatta daha modüllerin tamamlanmadığını da söyledi. Ben girdiğim modülün açık kaynak olmadığınında farkındayım. 4 adet dökümanı inceledim. Bunların 2 si 10. sınıf, diğer ikisi 11. ve 12. sınıf dökümanları. Dökümanların hangi sınıfa hitap ettiği değil, neler içerdikleri önemli olan konu. İşletim sistemleri dökümanında sadece bir sayfa "Özgür Yazılım"dan bahsediliyor ve bu bilginin bir kısmıda yanlış. Proxy'nin ne işe yaradığını bile bilmeyen (hatta adını bile belki bu dökümanı yazarken ilk defa duyan) birisi tarafından hazırlanmış.Diğer 3 dökümanda "Açık Kaynak" yazılımların öğretilmesi bir yana, özgür yazılımın adı bile geçmiyor. 11 ve 12. sınıfların Görsel Programlama Kurulumu dökümanında M$ Visual Studio 2005, .NET Framework gösteriliyor. Diğer 2 dökümanda da durum pek farklı değil. Özgür Yazılımı biraz araştırdıktan sonra nelerden bahsettiğimi(zi) daha iyi anlayacağını umuyorum.

mnemonic

@irfaN Yanlış bilgilenmişsin çünkü henüz "Açık Kaynak İşletim Sistemi" nin modülleri yazılmadı. Sadece bilgi sayfaları var. Zaten onun için Pardus tan kaynak dileniyoruz. Bilgi sayfalarından bir kaç başlık: A. AÇIK KAYNAK KODLU (AKK) İŞLETİM SİSTEMİ YAPISI 1. UNIX tarihçesi ve gelişimi 2. Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemi Kurulumu 3. X-Window Kullanımı a. Temel kavramlar (X-sunucusu ,pencere denetçileri, fontlarvs.) b. X-sunucusunun font ve klavye ayarları c. Masaüstü Sistemleri B. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 1. Dosya Sistemi a. Dosya tipleri ve dosyaların sınıflandırılması b. Dizin hiyerarşisi c. Temel dosya işlem komutları (cat, ls, chmod vs.) d. Temel yazıcı işlemleri e. Temel arşivleme ve yedekleme komutları (tar, gzip vs.) 2. Çalışma Mantığı a. Kernel Temelleri b. Sistemin Açılma Aşaması ve Çalışma Düzeyleri c. İş Kontrolü ....... sonuç: fikrim değişmedi..

irfaN

Sen "Açık Kaynak İşletim Sistemi" ile "Açık Kaynak Yazılım" ı aynı görüyosun. Bu müfredat yeterli değil. Bu bahsettiğiniz sadece işletim sistemini kapsıyor. İnternet cafe'deki çocukların M$ Windows kullandığı kadar Pardüs kullanabilirler ancak. Onu da tercih edecek kişi sayısı bir sınıfta 10 kişi çıkcağından şüpheliyim. Sadece bir örnek vereceğim. Sen .NET framework'u gösterirsen o öğrenci gidipde Pardüs tercih etmez. İşletim sistemleri kurulum dökümanında aynen şu cümle geçiyor; Proxy Sunucu : Squid ile şu anki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz. Bu cümle hakkında ne düşünüyorsun ? Fikrimce, MEB'in sadece haftada bi kaç saat Pardüs e ders ayırması Özgür yazılıma yakınlaştığını değil, özgür yazılım hakkında hiç bir fikri olmadığını gösterir.

mnemonic

Demişsinki "Fikrimce, MEB'in sadece haftada bi kaç saat Pardüs e ders ayırması Özgür yazılıma yakınlaştığını değil, özgür yazılım hakkında hiç bir fikri olmadığını gösterir." o zaman bu açık kaynak uzmanı arkadaşlar kimlerse kendilerinden yardım istendiğinde nerdeydiler. Modül yazan arkadaşlar Türkçe kaynak vs. talebinde bulunduğunda niye sesleri çıkmıyordu.Sizde yazın bir modül görelim bu iş nasıl yapılır. Bizzat kendi başıma geleni yazdım.Adamlar tenezzül edip mailime cevap bile yazmadı.Sorun proxy, squid vs. sorunu değil.Zihniyet sorunu bilenler yardımcı olmazsa bu işi bilmeyenler yapar. Ayrıca ben açık kaynak projelerle uğraşıyorum mesela Python la internet ve cep telefonu üzerinden akıllı ev kontrolü yaptım.Ama python yerine asp kullansaydım daha kolay bir şekilde yapabilirdim.Herkes kolayı varken zoruyla uğraşmaz.

irfaN

İnternette onlarca kaynak var. Size yardımcı olması için bi' kaç tanesini yazıyım. http://www.belgeler.org http://linux-sevenler.org http://fazlamesai.net Siz kimden ne zaman nasıl yardım istediyseniz "biz yardım isterken neredeydiniz" sorusunu o arkadaşlara sorcaksınız. "Kimse bize yardım etmiyor" diye yakınmanın manası yok. Ayrıca kimse size yardım etmek zorunda da değil. Bu MEB'e, size, öğretmenlere "Çocukları yanlış bilgilendirme" hakkını vermez. "Yardım bulamadık yanlış bilgi veriyoruz." Gibi bir savunma çok saçma.

mnemonic

http://www.belgeler.org http://linux-sevenler.org http://fazlamesai.net Ben sitelerden kendim için zaten faydalanıyorum.Hatta açık kaynağı ateşli bir şekilde savunan birçok kişiden çok daha fazla ziyaret ettiğimden de eminim.Ama bunları eğitim materyeli haline getirmek uzaktan göründüğü gibi kolay değil.Bu yüzden buralarda yer alan dökümanların belli düzen içerisinde biraraya getirilmesine ihtiyaç var.İşte bu noktada bu çok bilen arkadaşlara ihtiyaç var. "Siz kimden ne zaman nasıl yardım istediyseniz "biz yardım isterken neredeydiniz" sorusunu o arkadaşlara sorcaksınız." demişsin.O zaman sende koskoca bir camia hakkında atıp tutarken biraz uslubuna dikkat ediceksin.Çünkü her nekadar bahsettiğin modülleri yazmasam da o camiada bende varım ve yazılanları hak ettiğimi düşünmüyorum.

irfaN

Atıp tuttuğum bişey olduğunu düşünmüyorum. MEB'in gerekli sayfalarına bağlantı verdim. MEB'in sayfalarıyla benim benim yazdıklarım arasında farklılık varsa o zaman atıp tutmuş olurum. Alıntı yaptığım yerler MEB'in birebir kendi yayınladığı yazılardır. MEB'in yayınladığı modüllerde gözüme takılanları kendi yorumumla yazdım sadece. Yazılarımda veya tavrımda herhangi bi' yanlışlık görmüyorum. Hatta senin inat edip söylenenleri "anlamamaya gayret ettiğine" inanmaya başlıyorum. İşletim sistemleri dökümanında sadece 1 sayfa özgür yazılımdan bahsedilmiş, onunda bir kısmı yanlış. Yazının ana fikri bu. Yazının içerisinde modülün bulunduğu bağlantıda var. Sen konuyu kişisel algılaman anlamsız/gereksiz. Hele beni atıp tutmayla itham etmen de gerçekten şaşırtıcı.

mnemonic

http://www.linux-team.com/linuxnedir.php bu siteyi bir incele olur mu burdakiler muhtemelen senin gibi "açık kaynak uzmanı" arkadaşlar sitenin alt kısımlarında "Squid ile su an ki internetteki hızınızın çok çok üstüne çıkabilirsiniz" ifadesini görüceksin. Modülü yazan arkadaşta buradan almış.Yani önce iğneyi kendinize batırın.Elbette eleştireceksiniz ama bu bilgi zaten internette dolaşıyor yanlışsa önce "linux-team" den başla eleştirmeye. Yapıcı eleştiriye her zaman açığım modüllerde yanlış bilgiler olabilir doğrusunu yazın bizde onaylatıp onu kullanalım. Ayrıca ben sizi iyi anlıyorum yani anlamamak gibi bir sorunum yok.Özgür yazılım konusunda yeterli desteğin olmadığı muhakkak ama sizin yazdıklarınız bir çok sitede referans olarak alınmış maksat çoktan aşılmış.Beni üzen bu.Olayı squid seviyesine indirmeniz çok iyi olmamış.

irfaN

Hımmm durum sandığımdan da vahimmiş. "Özgür yazılım uzmanı" değilim. "Linux-team" kim onu da bilmiyorum. Herneyse konumuz bunlar değil. MEB' internette her önüne gelen yazıyı kaynak alabilecek kadar yetersiz bir kurummuş bunu da öğrenmiş olduk. "Linux nedir" diye bir arama yaptığında binlerce sonuç çıkar. Bu bilgilerin bazıları doğrudur bazıları yanlış, bazılarıda eksiktir. Bunları MEB referans alamaz! Rüştünü ıspatlamış bazı yerler (Örneğin, Wikipedia, Fazlamesai, Belgeler, Linux-Sevenler) referans alınabilir belki, onlarda bir noktaya kadar. Başka kaynaklardan bu bilginin doğruluğu desteklenmeli. İnternet portalları bir yana, azıcık araştırma yapmış olsalar, Bilgi üniversitesi, Linux Kullanıcılar Derneği, İnternet Teknolojileri Derneği gibi, doğru bilgiye ulaşabilecekleri adresleri bulurlardı. MEB, "Çocuklarımızın, ülkemizin geleceği" konusunda ancak bu kadar titiz.

irfaN

Bu arada bu bilgilere ulaşmak o kadarda zor değil. Az evvel Google'da tırnaksız olarak "squid nedir" diye aradığımda ilk sonuç Linux Kullanıcıları Derneğinin şu sayfasıydı; http://sss.linux.org.tr/?p=a&category=59&qid=301 MEB bu bilgiyi bulamamış olabilir demeyin bana. Hata linux-team'da değil MEB'de.

Guardian

offf offf! demekten başka çare var mı bu başlık üzerine. Eğitimciler eğitilmeli ilk önce.. Bu arada sakarya ünv.nin açık kaynağa destek vermesinin konuyla ilişkilendirilmesi beni hem hüzünlendirdi, hemde derdimden anlayan birilerini görmek bir o kadar da sevindirdi.

selda

ben lisede ögretmenim size su açıklamayı yapmalıyım belkide evet haklısınız modüllerin hepsi tamamlanmadı. ve evet bazı konularda problem var. bu kadar sizler tarafından incelenmesi de çok çok güzel. şuanki sistemde modüller her zaman genişletilebilir değiştirilebilir. bunun yanı sıra piyasadanda destek alınması gerekli ve genelde istişare edilerek hazırlanıyor. ama baktıgınız mmodülleri hazırlayan arkkadaşlar demekki tam bir çalışma yapamamış bu açıklamalarıda size eger yanlışlıklar var ise bu yanlışlıkları düzelterek yada eksiklikleri bu çalışmalarınızı MEB göndermeniz. sizlerin de çorbada tuzu olmuş olacaktır. ki su an ki sistem tamamiyle buna açık bir sistem. şimdiden ilğilenenlere teşekkür ediyorum

Yorum eklemek için çok geç, 18-09-2008 tarihinde yoruma kapatıldı.